LIVSMEDEL

Våra livsmedel påverkar miljön både direkt och indirekt när de produceras och transporteras. Miljön berörs av aktiviteter i butikerna och genom avfallet som uppstår i konsumtionskedjan. Det händer mycket på miljöområdet även inom livsmedelsbranschen. Hur grödorna odlas, hur de förpackas, transporteras och hanteras har stor betydelse för livsmedlens miljöpåverkan.

På jakt efter den förlorade maten

Matsvinn belastar både kassa och miljö. Nu inför City Gross svinnjägare, med uppdrag att se över rutiner och hitta på åtgärder. Ett exempel är Hyllingebutiken, där man lagar mat av produkter på väg att gå ut.

Läs mer

Tomatodling i industriell symbios minskar klimatpåverkan

Kopplingen mellan mat och klimat är något som livsmedelsbranschen tar på allvar. Produktion och konsumtion av livsmedel ger utsläpp av växthusgaser i hela kedjan från åkermarken, eller växthuset, till matbordet. ”För oss är klimat- och miljöfrågorna viktiga och något som ingår i vår strategi”, säger Thomas Lilja, som är VD för det familjeägda företaget Elleholms tomatodling AB i Mörrum i Blekinge. Bolaget är näst störst i Sverige på tomatodling och ett praktiskt exempel på industriell symbios

Läs mer

Rent dricksvatten med järnpulver

Det porösa järnpulvret från Höganäs är ett högteknologiskt funktionsmaterial som kan absorbera föroreningar och tungmetaller. Företaget installerar både reningsanläggningar som kan rena dricksvatten och system som renar industriellt avloppsvatten. Hemligheten är att järnartiklarna fungerar som små tvättsvampar – små, men med mycket stor aktiv yta.

Läs mer

Spillvärme ger liv åt tropisk fisk

”Det kan kanske låta lite långsökt att koppla samman ett blysmältverk med fiskodling men i praktiken är detta ett bra exempel på en fungerande industriell symbios”, berättar Peter Carlsson, som är vd för Boliden Bergsöe i Landskrona.

Läs mer

Innovativ matkasse för internethandel

”Vår affärsidé är att bidra till en bättre och mer hållbar värld genom att erbjuda konsumenter och företag kostnadseffektiva, miljövänliga och tåliga förpackningslösningar. Vår förpackning iFoodbag® är baserad på en uppfinning där flera världspatent är sökta. Den håller kylan i upp till ett dygn och passar bland annat utmärkt för internetbaserade matbutiker”, berättar Karl Fallgren, som är VD och grundare av företaget iFoodbag.

Läs mer

Matsmart näthandel gynnar miljön

”Det är många i livsmedelsbranschen som är frustrerade över de stora mängder bra matvaror som slängs och som i stället borde kunna användas. Vårt affärskoncept bygger på att hjälpa leverantörer och producenter att bli av med sina lager och sälja vidare varorna via näthandel”, säger Ulf Skagerström, som är en av delägarna i Matsmart AB.

Läs mer

Kaffe för framtiden

Efterfrågan på kaffe ökar i världen över men samtidigt står den globala kaffemarknaden inför en rad utmaningar. Det rör sig om fluktuerande priser, minskad avkastning från åldrande eller sjuka träd, klimatförändringar, alternativa grödor och stigande råvarupriser. Majoriteten av världens 25 miljoner kaffeproducenter är småbrukare som är direkt beroende av kaffeodlingen som sin främsta försörjningskälla.
 Genom Nescafé Plan siktar Zoégas på att stärka så många bönder som möjligt. I samarbete med Rainforest Alliance hjälper vi bönderna att klara både hållbarhetskraven (4C, SAN) och optimera produktiviteten.

Läs mer

Öl med lägre klimatpåverkan

Restprodukten i ölproduktion, som kallas drav, används till djurfoder men har dålig hållbarhet och måste ensileras om den ska lagras. Spendrups har nu satsat 100 miljoner kronor för att bygga en anläggning i Grängesberg som gör användbar energi av draven. Det är en av de första i världen och något som gör bryggeriet unikt i Sverige. Dravförbränningsanläggningen kommer att göra Spendrups Bryggeri nästan självförsörjande på bioenergi och näst intill oljeoberoende.

Läs mer

Framtidens jordbruk utan solljus

Med energieffektiv LED-belysning kan grönsaker odlas inomhus. Det finns massor av lokaler som lämpar sig för inomhusodling och det kan röra sig om övergivna lagerbyggnader, industribyggnader och varuhus. Odlingen kan bedrivas inne i städerna och befolkningen kan få tillgång till lokalt producerade livsmedel.

Läs mer

Syntetiska livsmedel

Den storskaliga djurhållningen är förknippad med betydande växthusgasutsläpp och andra miljöfrågor som näringsläckage. Effektivisering måste vägas mot djurskydd. Samtidigt växer behovet av livsmedel liksom efterfrågan på kött. En möjlig väg ur dilemmat erbjuds genom syntetisk biologi. Alternativa proteinkällor är under utveckling, och laboratorieodlat kött har redan börjat se dagens ljus. I augusti 2013 serverades den första hamburgaren tillverkad av laboratorieodlat kött. Stamceller från komuskler odlades i näringslösning, och bildade små vita strängar av protein.

Läs mer

Miljönytta är existerande och framtida varor och tjänster som minskar belastningen på miljön.

Vår miljö behöver innovationer. Ändå skapar de sällan rubriker. Därför samlas här nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gjort möjligt.

Export av miljösmarta varor och tjänster ger jobb i Sverige och miljönytta för alla.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »