LIVSMEDEL

Våra livsmedel påverkar miljön både direkt och indirekt när de produceras och transporteras. Miljön berörs av aktiviteter i butikerna och genom avfallet som uppstår i konsumtionskedjan. Det händer mycket på miljöområdet även inom livsmedelsbranschen. Hur grödorna odlas, hur de förpackas, transporteras och hanteras har stor betydelse för livsmedlens miljöpåverkan.

Ett bubblande företag

Hos Simris Alg kan man tala om en bubblande verksamhet. Fredrika Gullfot och hennes kollegor odlar nämligen alger. Tvåtusen kvadratmeter övergivna växthus i Hammenhög i Skåne har omvandlats från odling av blommor och andra växter till produktion av encelliga alger. ”Vi odlar algerna i ett stort antal fem centimeter breda glasrör. Algerna behöver ljus, koldioxid, lite näringsämnen, samt naturligtvis vatten”, konstaterar Fredrika, som är vd för bolaget.

Läs mer

Effektivt flytande filter renar dagvatten

Swedrops unika absorberande filter renar dagvatten nära föroreningskällan. Filtret placeras som en flytkropp i brunnen, verkar på både inkommande och stående vatten, och skiljer av mer än 30 typer av föroreningar.

Läs mer

Stabila pappersförpackningar minskar miljöpåverkan

BillerudKorsnäs, ledare inom hållbar utveckling enligt DJSI, tar fram klimateffektiva bioförpackningar som ersätter glas, plast och metall. En förseglad, tät och stabil pappersförpackning för torrvaror är först i världen i sitt slag - och nu utvecklas en revolutionerande pappersflaska med biobaserad gasbarriär för kolsyrad dryck.

Läs mer

Ekologiskt kretslopp som affärsidé

På Wapnö, Sveriges största mjölkgård, är hållbarhet och kretsloppstänkande centralt. Verksamheten bygger på ett gårdseget ekologiskt kretslopp och modern teknik, och råvarorna förädlas på plats.

Läs mer

Rening av dricksvatten med solenergi

Den svenska innovatören Petra Wadströms "solvattendunk" gör det möjligt att hämta, förvara och dessutom rena dricksvatten från mikroorganismer. Detta görs med hjälp av solenergi, alltså utan behov av elektricitet. Världsbanken har bestämt sig för att stötta uppfinningen "Solvatten" i form av en ettårig användarstudie i två olika projekt i Nepal och Indien.

Läs mer

Svampbiomassa får fisken att växa

Zygomyceter är mikrosvampar som får näring från dött organiskt material. När de odlas på avfall från skogen och lantbruket får man en biomassa som är rik på protein, aminosocker och vitaminer, lämplig som miljövänligt foder till fiskodlingar.

Läs mer

Milstolpe för återvinning av förpackningar

Kapselsystem för kaffe och andra varma drycker är enkla och bekväma. Baksidan är förpackningsavfallet - men det går att återvinna. Tack vare TASSIMOs och TerraCycles insamlingsprogram har 50 ton avfall i form av tre miljoner kapslar och foliepaket kunnat materialåtervinnas istället för att gå till förbränning.

Läs mer

På jakt efter den förlorade maten

Matsvinn belastar både kassa och miljö. Nu inför City Gross svinnjägare, med uppdrag att se över rutiner och hitta på åtgärder. Ett exempel är Hyllingebutiken, där man lagar mat av produkter på väg att gå ut.

Läs mer

Tomatodling i industriell symbios minskar klimatpåverkan

Kopplingen mellan mat och klimat är något som livsmedelsbranschen tar på allvar. Produktion och konsumtion av livsmedel ger utsläpp av växthusgaser i hela kedjan från åkermarken, eller växthuset, till matbordet. ”För oss är klimat- och miljöfrågorna viktiga och något som ingår i vår strategi”, säger Thomas Lilja, som är VD för det familjeägda företaget Elleholms tomatodling AB i Mörrum i Blekinge. Bolaget är näst störst i Sverige på tomatodling och ett praktiskt exempel på industriell symbios

Läs mer

Miljönytta är existerande och framtida varor och tjänster som minskar belastningen på miljön.

Vår miljö behöver innovationer. Ändå skapar de sällan rubriker. Därför samlas här nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gjort möjligt.

Export av miljösmarta varor och tjänster ger jobb i Sverige och miljönytta för alla.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »