LIVSMEDEL

Våra livsmedel påverkar miljön både direkt och indirekt när de produceras och transporteras. Miljön berörs av aktiviteter i butikerna och genom avfallet som uppstår i konsumtionskedjan. Det händer mycket på miljöområdet även inom livsmedelsbranschen. Hur grödorna odlas, hur de förpackas, transporteras och hanteras har stor betydelse för livsmedlens miljöpåverkan.

Matavfall blir biogasråvara i butiken

Matsvinnet är ett stort problem. SUEZ Recyclings BioSimplex-system gör det enkelt för butiker att ta hand om sitt matavfall – och varor som måste slängas gör nytta som biobränsle.

Läs mer

Ålodling gör naturen en tjänst

Scandinavian Silver Eel odlar ål i en anläggning på Kemira Kemis industriområde. En del går till konsumtion - och 70 procent sätts ut i vattendrag för att stärka den rödlistade arten.

Läs mer

Kretsloppslösning för näringsämnen vänder miljöproblem till vinst

Jordbrukets växtnäringsämnen är helt nödvändiga för mänskligheten - men vi har varit dåliga på att återföra dem i kretsloppet. Miljöteknikföretaget EkoBalans avgiftar avfall och restprodukter, utvinner näringen och förädlar den till gödsel. Den cirkulära lösningen tar tillvara resurser och vänder kostnader till intäkter.

Läs mer

Öl med lägre klimatpåverkan

Restprodukten i ölproduktion, som kallas drav, används till djurfoder men har dålig hållbarhet och måste ensileras om den ska lagras. Spendrups har nu satsat 100 miljoner kronor för att bygga en anläggning i Grängesberg som gör användbar energi av draven. Det är en av de första i världen och något som gör bryggeriet unikt i Sverige. Dravförbränningsanläggningen kommer att göra Spendrups Bryggeri nästan självförsörjande på bioenergi och näst intill oljeoberoende.

Läs mer

Ett bubblande företag

Hos Simris Alg kan man tala om en bubblande verksamhet. Fredrika Gullfot och hennes kollegor odlar nämligen alger. Tvåtusen kvadratmeter övergivna växthus i Hammenhög i Skåne har omvandlats från odling av blommor och andra växter till produktion av encelliga alger. ”Vi odlar algerna i ett stort antal fem centimeter breda glasrör. Algerna behöver ljus, koldioxid, lite näringsämnen, samt naturligtvis vatten”, konstaterar Fredrika, som är vd för bolaget.

Läs mer

Effektivt flytande filter renar dagvatten

Swedrops unika absorberande filter renar dagvatten nära föroreningskällan. Filtret placeras som en flytkropp i brunnen, verkar på både inkommande och stående vatten, och skiljer av mer än 30 typer av föroreningar.

Läs mer

Stabila pappersförpackningar minskar miljöpåverkan

BillerudKorsnäs, ledare inom hållbar utveckling enligt DJSI, tar fram klimateffektiva bioförpackningar som ersätter glas, plast och metall. En förseglad, tät och stabil pappersförpackning för torrvaror är först i världen i sitt slag - och nu utvecklas en revolutionerande pappersflaska med biobaserad gasbarriär för kolsyrad dryck.

Läs mer

Ekologiskt kretslopp som affärsidé

På Wapnö, Sveriges största mjölkgård, är hållbarhet och kretsloppstänkande centralt. Verksamheten bygger på ett gårdseget ekologiskt kretslopp och modern teknik, och råvarorna förädlas på plats.

Läs mer

Rening av dricksvatten med solenergi

Den svenska innovatören Petra Wadströms "solvattendunk" gör det möjligt att hämta, förvara och dessutom rena dricksvatten från mikroorganismer. Detta görs med hjälp av solenergi, alltså utan behov av elektricitet. Världsbanken har bestämt sig för att stötta uppfinningen "Solvatten" i form av en ettårig användarstudie i två olika projekt i Nepal och Indien.

Läs mer

Vår miljö behöver innovationer. Vi samlar exempel på produkter som gör miljönytta när de används samt nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gör för att minska miljöpåverkan.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »