LIVSMEDEL

Våra livsmedel påverkar miljön både direkt och indirekt när de produceras och transporteras. Miljön berörs av aktiviteter i butikerna och genom avfallet som uppstår i konsumtionskedjan. Det händer mycket på miljöområdet även inom livsmedelsbranschen. Hur grödorna odlas, hur de förpackas, transporteras och hanteras har stor betydelse för livsmedlens miljöpåverkan.

Spillvärme ger liv åt tropisk fisk

”Det kan kanske låta lite långsökt att koppla samman ett blysmältverk med fiskodling men i praktiken är detta ett bra exempel på en fungerande industriell symbios”, berättar Peter Carlsson, som är vd för Boliden Bergsöe i Landskrona.

Läs mer

Innovativ matkasse för internethandel

”Vår affärsidé är att bidra till en bättre och mer hållbar värld genom att erbjuda konsumenter och företag kostnadseffektiva, miljövänliga och tåliga förpackningslösningar. Vår förpackning iFoodbag® är baserad på en uppfinning där flera världspatent är sökta. Den håller kylan i upp till ett dygn och passar bland annat utmärkt för internetbaserade matbutiker”, berättar Karl Fallgren, som är VD och grundare av företaget iFoodbag.

Läs mer

Matsmart näthandel gynnar miljön

”Det är många i livsmedelsbranschen som är frustrerade över de stora mängder bra matvaror som slängs och som i stället borde kunna användas. Vårt affärskoncept bygger på att hjälpa leverantörer och producenter att bli av med sina lager och sälja vidare varorna via näthandel”, säger Ulf Skagerström, som är en av delägarna i Matsmart AB.

Läs mer

Kaffe för framtiden

Efterfrågan på kaffe ökar i världen över men samtidigt står den globala kaffemarknaden inför en rad utmaningar. Det rör sig om fluktuerande priser, minskad avkastning från åldrande eller sjuka träd, klimatförändringar, alternativa grödor och stigande råvarupriser. Majoriteten av världens 25 miljoner kaffeproducenter är småbrukare som är direkt beroende av kaffeodlingen som sin främsta försörjningskälla.
 Genom Nescafé Plan siktar Zoégas på att stärka så många bönder som möjligt. I samarbete med Rainforest Alliance hjälper vi bönderna att klara både hållbarhetskraven (4C, SAN) och optimera produktiviteten.

Läs mer

Öl med lägre klimatpåverkan

Restprodukten i ölproduktion, som kallas drav, används till djurfoder men har dålig hållbarhet och måste ensileras om den ska lagras. Spendrups har nu satsat 100 miljoner kronor för att bygga en anläggning i Grängesberg som gör användbar energi av draven. Det är en av de första i världen och något som gör bryggeriet unikt i Sverige. Dravförbränningsanläggningen kommer att göra Spendrups Bryggeri nästan självförsörjande på bioenergi och näst intill oljeoberoende.

Läs mer

Framtidens jordbruk utan solljus

Med energieffektiv LED-belysning kan grönsaker odlas inomhus. Det finns massor av lokaler som lämpar sig för inomhusodling och det kan röra sig om övergivna lagerbyggnader, industribyggnader och varuhus. Odlingen kan bedrivas inne i städerna och befolkningen kan få tillgång till lokalt producerade livsmedel.

Läs mer

Syntetiska livsmedel

Den storskaliga djurhållningen är förknippad med betydande växthusgasutsläpp och andra miljöfrågor som näringsläckage. Effektivisering måste vägas mot djurskydd. Samtidigt växer behovet av livsmedel liksom efterfrågan på kött. En möjlig väg ur dilemmat erbjuds genom syntetisk biologi. Alternativa proteinkällor är under utveckling, och laboratorieodlat kött har redan börjat se dagens ljus. I augusti 2013 serverades den första hamburgaren tillverkad av laboratorieodlat kött. Stamceller från komuskler odlades i näringslösning, och bildade små vita strängar av protein.

Läs mer

Ratade ärtor gör räkodlingen hållbar

Vegafish har inlett odling av den efterfrågade jätteräkan i Sverige, i samarbete med Findus. Man odlar i sluten akvakultur inomhus, och genom att utnyttja spillvärme och restprodukter i ett väl avstämt system blir odlingen världsunikt miljöeffektiv. En bioflock av mikroorganismer upprätthåller balansen så väl att vattnet inte behöver cirkuleras. Och de första ynglen är redan på plats. I en...

Läs mer

Helt förnybar dryckesförpackning når konsumenterna

”Man kan säga att vi verkligen har gjort en resa med målet att utveckla världens första helt förnybara förpackning för mejeriprodukter och andra drycker”, konstaterar Erik Lindroth, som är Miljödirektör på Tetra Pak Nordics. ”Det var den finska mejeriproducenten Valio som blev det första företaget i världen att använda förpackningen Tetra Rex® Bio-based. Detta var en världspremiär som utgjorde...

Läs mer

Klimatkompenserade konsumentprodukter

”Vårt eget varumärke Garant Såklart står för ett nytt sätt att ta ökad hänsyn till klimatet och minimera miljöpåverkan”, berättar Åsa Domeij, som är ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood. ”I sortimentet ingår kroppsvårds- och rengöringsprodukter samt tvättmedel. För närvarande ingår 20 produkter i serien som säljs i samtliga Axfoods kedjor. Produkterna i serien är skonsamma för...

Läs mer

Miljönytta är existerande och framtida varor och tjänster som minskar belastningen på miljön.

Vår miljö behöver innovationer. Ändå skapar de sällan rubriker. Därför samlas här nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gjort möjligt.

Export av miljösmarta varor och tjänster ger jobb i Sverige och miljönytta för alla.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »