LIVSMEDEL

Våra livsmedel påverkar miljön både direkt och indirekt när de produceras och transporteras. Miljön berörs av aktiviteter i butikerna och genom avfallet som uppstår i konsumtionskedjan. Det händer mycket på miljöområdet även inom livsmedelsbranschen. Hur grödorna odlas, hur de förpackas, transporteras och hanteras har stor betydelse för livsmedlens miljöpåverkan.

Klimatkompenserade konsumentprodukter

”Vårt eget varumärke Garant Såklart står för ett nytt sätt att ta ökad hänsyn till klimatet och minimera miljöpåverkan”, berättar Åsa Domeij, som är ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood. ”I sortimentet ingår kroppsvårds- och rengöringsprodukter samt tvättmedel. För närvarande ingår 20 produkter i serien som säljs i samtliga Axfoods kedjor. Produkterna i serien är skonsamma för...

Läs mer

Lättare förpackning för livsmedel

I en allt hårdare konkurrens försöker livsmedelstillverkarna kapa sina förpackningskostnader utan att kompromissa med kvaliteten. En ekvation som inte är helt enkel att lösa då en livsmedelsförpackning fyller många olika funktioner. Förutom att skydda livsmedlet och utgöra yta för bilder och text är det mycket annat som förpackningen bör prestera. En egenskap som blivit allt viktigare är att miljöpåverkan...

Läs mer

Livsmedelsförpackning med fossilfri barriär

Nuförtiden är de flesta livsmedel som vi köper förpackade. Förpackningen gör det lättare att hantera, transportera och skydda livsmedlet mot stötar och tryck, ljus, fukt, syre, mikroorganismer samt föroreningar. Förpackningarna bidrar också till att bevara livsmedlets näringsvärde, smak och lukt. Oftast används plast eller papper som förpackningsmaterial men även glas och metall förekommer. Ur konsumentsynpunkt är det viktigt att...

Läs mer

Bättre sanitära förhållanden för miljoner människor

Tillgång till rent vatten är en förutsättning för ett värdigt och hälsosamt liv. Varje år drabbas miljontals människor i sjukdomar som en konsekvens av undermålig sanitet och brist på rent vatten. Varje dag dör 1 400 barn i världen i diarrésjukdomar som kolera och tyfus. Rent vatten är så betydelsefullt att FN:s generalförsamling har erkänt tillgång till både rent...

Läs mer

Påse av bioplast för matavfall

En soppåse som består av kalk, vegetabilisk stärkelse och nedbrytbar polyester har nyligen sett dagens ljus. Utvecklingen har tagit tre år och det är Åke Rosén – grundaren av förpackningsföretaget Ecolean – som är en av personerna bakom den nya påsen. Påsen kommersialiseras nu i Sverige av bolaget Gaia Holding AB med inriktning på hushåll, storkök och restauranger. ”Gaia...

Läs mer

Expanderande etisk kaffekedja

”I september 2006 föddes företaget Barista med ett nytt sätt att driva en coffee shop. Lite nördigare kaffe, personal med egna personligheter samt en transparent värdekedja med Fairtrade, ekologiska produkter och samarbete med FN”, berättar Björn Almér, som är en av grundarna till kaffekedjan Barista. ”Tillsammans med Nina Forsberg och Maria Andersson skapade vi en vision om en ekologiskt...

Läs mer

Rent vatten för en växande befolkning

Idag saknar omkring två miljarder människor säker tillgång till rent dricksvatten. En betydande del av världens vattenresurser är dessutom förorenade och kan betraktas som otjänliga som livsmedel. Föroreningarna kan bestå av salt, tungmetaller, konstgödsel, patogena mikroorganism Även i områden där rent vatten alltid varit en självklarhet har det under senare år börjat uppstå problem med vattenkvaliteten. Ett exempel är...

Läs mer

Världens första klimatneutrala tvättmedel

”För cirka tio år sedan frågade det svenska Konsumentverket ett antal konsumenter om vad de ansåg vara de viktigaste kriterierna vid köp av tvättmedel. På första plats kom tvättmedlets effektivitet – tvätten ska naturligtvis bli ren, på andra plats priset och på tredje plats påverkan på miljön. En liknande marknadsundersökning, som genomfördes för ett par år sedan, visade att...

Läs mer

Ny teknik minskar slöseriet med livsmedel

Inom EU slänger vi varje år i genomsnitt 179 kilo mat per person och om ingenting görs så är trenden att det blir mer och mer mat som kasseras. Bara i Sverige slänger vi en miljon ton matavfall per år och EU-parlamentet har satt upp som mål att fram till 2025 ska matsvinnet halveras inom unionen. Enligt Naturvårdsverket blir...

Läs mer

Renare värld med energieffektiv spis

”I dag orsakar giftig kolrök från matlagning fler dödsfall än malaria och det går åt sex ton trä till att producera ett ton träkol”, berättar Per Löfberg, som är marknadsansvarig för det svensk-zambesiska företaget Emerging Cooking Solutions. ”Vi har utvecklat ett system med pelletseldade spisar som bidrar till att rädda skogar, minskar tiden för matlagning, samt förbättrar människors hälsa...

Läs mer

Miljönytta är existerande och framtida varor och tjänster som minskar belastningen på miljön.

Vår miljö behöver innovationer. Ändå skapar de sällan rubriker. Därför samlas här nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gjort möjligt.

Export av miljösmarta varor och tjänster ger jobb i Sverige och miljönytta för alla.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »