LIVSMEDEL

Våra livsmedel påverkar miljön både direkt och indirekt när de produceras och transporteras. Miljön berörs av aktiviteter i butikerna och genom avfallet som uppstår i konsumtionskedjan. Det händer mycket på miljöområdet även inom livsmedelsbranschen. Hur grödorna odlas, hur de förpackas, transporteras och hanteras har stor betydelse för livsmedlens miljöpåverkan.

Syntetiska livsmedel

Den storskaliga djurhållningen är förknippad med betydande växthusgasutsläpp och andra miljöfrågor som näringsläckage. Effektivisering måste vägas mot djurskydd. Samtidigt växer behovet av livsmedel liksom efterfrågan på kött. En möjlig väg ur dilemmat erbjuds genom syntetisk biologi. Alternativa proteinkällor är under utveckling, och laboratorieodlat kött har redan börjat se dagens ljus. I augusti 2013 serverades den första hamburgaren tillverkad av laboratorieodlat kött. Stamceller från komuskler odlades i näringslösning, och bildade små vita strängar av protein.

Läs mer

Ratade ärtor gör räkodlingen hållbar

Vegafish har inlett odling av den efterfrågade jätteräkan i Sverige, i samarbete med Findus. Man odlar i sluten akvakultur inomhus, och genom att utnyttja spillvärme och restprodukter i ett väl avstämt system blir odlingen världsunikt miljöeffektiv. En bioflock av mikroorganismer upprätthåller balansen så väl att vattnet inte behöver cirkuleras. Och de första ynglen är redan på plats. I en...

Läs mer

Helt förnybar dryckesförpackning når konsumenterna

”Man kan säga att vi verkligen har gjort en resa med målet att utveckla världens första helt förnybara förpackning för mejeriprodukter och andra drycker”, konstaterar Erik Lindroth, som är Miljödirektör på Tetra Pak Nordics. ”Det var den finska mejeriproducenten Valio som blev det första företaget i världen att använda förpackningen Tetra Rex® Bio-based. Detta var en världspremiär som utgjorde...

Läs mer

Klimatkompenserade konsumentprodukter

”Vårt eget varumärke Garant Såklart står för ett nytt sätt att ta ökad hänsyn till klimatet och minimera miljöpåverkan”, berättar Åsa Domeij, som är ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood. ”I sortimentet ingår kroppsvårds- och rengöringsprodukter samt tvättmedel. För närvarande ingår 20 produkter i serien som säljs i samtliga Axfoods kedjor. Produkterna i serien är skonsamma för...

Läs mer

Lättare förpackning för livsmedel

I en allt hårdare konkurrens försöker livsmedelstillverkarna kapa sina förpackningskostnader utan att kompromissa med kvaliteten. En ekvation som inte är helt enkel att lösa då en livsmedelsförpackning fyller många olika funktioner. Förutom att skydda livsmedlet och utgöra yta för bilder och text är det mycket annat som förpackningen bör prestera. En egenskap som blivit allt viktigare är att miljöpåverkan...

Läs mer

Livsmedelsförpackning med fossilfri barriär

Nuförtiden är de flesta livsmedel som vi köper förpackade. Förpackningen gör det lättare att hantera, transportera och skydda livsmedlet mot stötar och tryck, ljus, fukt, syre, mikroorganismer samt föroreningar. Förpackningarna bidrar också till att bevara livsmedlets näringsvärde, smak och lukt. Oftast används plast eller papper som förpackningsmaterial men även glas och metall förekommer. Ur konsumentsynpunkt är det viktigt att...

Läs mer

Bättre sanitära förhållanden för miljoner människor

Tillgång till rent vatten är en förutsättning för ett värdigt och hälsosamt liv. Varje år drabbas miljontals människor i sjukdomar som en konsekvens av undermålig sanitet och brist på rent vatten. Varje dag dör 1 400 barn i världen i diarrésjukdomar som kolera och tyfus. Rent vatten är så betydelsefullt att FN:s generalförsamling har erkänt tillgång till både rent...

Läs mer

Påse av bioplast för matavfall

En soppåse som består av kalk, vegetabilisk stärkelse och nedbrytbar polyester har nyligen sett dagens ljus. Utvecklingen har tagit tre år och det är Åke Rosén – grundaren av förpackningsföretaget Ecolean – som är en av personerna bakom den nya påsen. Påsen kommersialiseras nu i Sverige av bolaget Gaia Holding AB med inriktning på hushåll, storkök och restauranger. ”Gaia...

Läs mer

Expanderande etisk kaffekedja

”I september 2006 föddes företaget Barista med ett nytt sätt att driva en coffee shop. Lite nördigare kaffe, personal med egna personligheter samt en transparent värdekedja med Fairtrade, ekologiska produkter och samarbete med FN”, berättar Björn Almér, som är en av grundarna till kaffekedjan Barista. ”Tillsammans med Nina Forsberg och Maria Andersson skapade vi en vision om en ekologiskt...

Läs mer

Rent vatten för en växande befolkning

Idag saknar omkring två miljarder människor säker tillgång till rent dricksvatten. En betydande del av världens vattenresurser är dessutom förorenade och kan betraktas som otjänliga som livsmedel. Föroreningarna kan bestå av salt, tungmetaller, konstgödsel, patogena mikroorganism Även i områden där rent vatten alltid varit en självklarhet har det under senare år börjat uppstå problem med vattenkvaliteten. Ett exempel är...

Läs mer

Vår miljö behöver innovationer. Vi samlar exempel på produkter som gör miljönytta när de används samt nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gör för att minska miljöpåverkan.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »