LIVSMEDEL

Våra livsmedel påverkar miljön både direkt och indirekt när de produceras och transporteras. Miljön berörs av aktiviteter i butikerna och genom avfallet som uppstår i konsumtionskedjan. Det händer mycket på miljöområdet även inom livsmedelsbranschen. Hur grödorna odlas, hur de förpackas, transporteras och hanteras har stor betydelse för livsmedlens miljöpåverkan.

Lunchmackan i återvinningsförpackning

I England är en trekantssandwich en klassisk lunchrätt. Kunden i livsmedelsdisken vill kunna se hur mackan ser ut och förpackningen måste uppfylla livsmedelshygieniska krav. Under många år har därför smörgåsarna paketerats i plastförpackningar. Men inte nu längre. Marks & Spencer, har i samarbete med Sheffield Hallam University och tryckeriet Nampack tagit fram en återvinningsbar sandwichförpackning. Förpackningen är baserad på...

Läs mer

Hållbara förpackningsmaterial

Engångsartiklar och förpackningar används överallt i samhället. Vi förväntar oss att de ska vara hållbara och skydda andra produkter, exempelvis mat. De vanliga plast- och pappersmaterialen har många fördelar, men de står för en stor del av allt avfall vi slänger. Företaget Ecolean har utvecklat ekologiskt hållbara förpackningar för livsmedel. Företaget ersätter så mycket som möjligt av den ursprungliga...

Läs mer

Miljönytta är existerande och framtida varor och tjänster som minskar belastningen på miljön.

Vår miljö behöver innovationer. Ändå skapar de sällan rubriker. Därför samlas här nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gjort möjligt.

Export av miljösmarta varor och tjänster ger jobb i Sverige och miljönytta för alla.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »