Lego storsatsar på nya material

Lego lanserar nu sin första uppsättning legobitar av bioplast: buskar och träd av sockerrörsbaserad polyeten. Från och med 2030 ska allt lego vara fossilfritt.

Läs mer

Plastinsamlingssystem bekämpar fattigdom

Vancouverföretaget Plastic Bank försöker skapa marknader för plastavfall och bygga upp cirkulära system i fattiga regioner. Verksamheten som inleddes i Haiti 2015 utökas nu till Sydamerika och Sydostasien.

Läs mer

Rekordstor återvinning av PVC

Under sommaren presenterades en ny lägesrapport från den europeiska PVC-branschens frivilliga åtagande för hållbar utveckling, VinylPlus. Återvinningen av materialet blev rekordstor under 2017. “VinylPlus är speciellt eftersom det är ett framgångsrikt frivilligt åtagande av hela PVC-materialets värdekedja. Alla jobbar tillsammans för ett hållbart samhälle med PVC. Med VinylPlus har den europeiska PVC-industrin ställt upp tydliga och ambitiösa mål och...

Läs mer

Återvunnen plast blir lika bra som ny

Holländska Ioniqa Technologies planerar att nästa år öppna en industriell anläggning för kemisk PET-återvinning, i samarbete med livsmedelsjätten Unilever och plastföretaget Indorama.

Läs mer

Oväntat stora klimatfördelar av återvinning

Cirkulära principer för material kan halvera koldioxidutsläppen från EU:s tunga industri till år 2050 – det visar en rapport som tagits fram av European Climate Foundation och den finska innovations- och hållbarhetsfonden Sitra.

Läs mer

Textilavfall blir nya fibrer i Kristinehamn

Bara en bråkdel av den ökande textilproduktionen har hittills kunnat återvinnas. Men i företaget Re:newcells process omvandlas återvunnet textilspill och gamla kläder till ny viskosmassa av hög kvalitet. ”Modehusen vill ha hållbara material. Vår produkt är väldigt lik viskos och kan användas på samma sätt. Men vi cirkulerar klädfibrerna flera gånger och skapar en produkt av lika hög eller...

Läs mer

Åtta företag startar forum för cirkulära materialflöden

Axfood, H&M, Houdini, IKEA, NCC, SSAB, Tarkett och Återvinningsindustrierna har tillsammans lanserat Circular Sweden – ett företagsforum som ska bidra till att göra materialflödena mer cirkulära både i Sverige och internationellt. I det nya forumet kommer näringsliv, politik och forskning att kunna mötas kring frågor om design, konsumtion, materialtillgång och värdekedjor i den cirkulära ekonomin. Syftet är att driva...

Läs mer

Boliden odlar alger och binder utsläpp

Smältverket Boliden Bergsöe har i flera år utnyttjat sin spillvärme till landbaserad fiskodling. Nu ska också rökgaserna tas tillvara – för att odla alger. ”Vi räknar med att konceptet skall kunna ta hand om koldioxidutsläpp, skapa energi till smältning av metaller och därtill rena utsläpp av metaller som återfinns i rökgasen”, säger Niklas Strömberg, projektledare på RISE. Boliden Bergsöe...

Läs mer

Vår miljö behöver innovationer. Vi samlar exempel på produkter som gör miljönytta när de används samt nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gör för att minska miljöpåverkan.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »