fbpx

ARBETSPLATSEN

På jobbet berörs många av oss av ett antal viktiga miljöfrågor. Så gott som alla företag bedriver ett framåtriktat miljöarbete för att utnyttja naturresurserna på ett effektivare sätt och för att minska miljöpåverkan från produktionsprocesser, transporter och produkter. Med allt från grön kemi till nanoteknik finns det stor potential till miljöförbättringar.

Den digitala gruvan tar vara på resurser

Automatisering, digitalisering och internet of things-lösningar gör gruvdrift mer resurseffektiv, och skyddar den lokala miljön från oönskad påverkan – men det behövs skräddarsydda lösningar under jord. Den gamla industrikoncernen Sandvik är en av spjutspetsaktörerna på området.

Läs mer

Återvunnet nylon i nya, hållbara strumpbyxor

En fossilbaserad, kortlivad produkt av ömtåligt material – för alla som någon gång råkat riva upp en maska låter hållbara strumpbyxor nästan som en självmotsägelse. Men en tillverkare vill ändra på det – med återvunnet nylon och zero waste-tillverkning.

Läs mer

En motvikt till mode

Hårt nischade produkter och snabba säsongsväxlingar är legio i klädindustrin. Men ett svenskt hållbarhetsinriktat outdoorvarumärke går mot strömmen: designfilosofin är slitstarka, mångsidiga kläder som tål att åldras med – och butikerna görs till nav för cirkularitet.

Läs mer

En katalysator när modeindustrin ställer om

Stiftelsen H&M Foundation verkar för hållbar utveckling och stimulerar textil innovationskraft. Det har lett till både en unik metod för att fiberåtervinna blandmaterial – och världens största innovationstävling för hållbart mode.

Läs mer

Renässans för bortglömda tyger med ny förmedling

Överallt i klädindustrin sitter tillverkare med stora lager av tyger som blivit över. Marie Jonssons digitala plattform synliggör de bortglömda tygerna och förmedlar dem till andra producenter. Det räddar resurser och ger små aktörer större möjligheter.

Läs mer

Vår miljö behöver innovationer. Vi samlar exempel på produkter som gör miljönytta när de används samt nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gör för att minska miljöpåverkan.