denjfh

Ellan är lättare än plast, men lika hållbar. Foto: IKEA

IKEA-katalogen är en av världens mest lästa publikationer. I katalogen hittar man enkla och ändamålsenliga produkter med i många fall läcker design. Det är bara att med glatt mod åka till varuhuset, hämta hem några platta paket och följa monteringsanvisningarna. Gungstolen Ellan ligger i ett sådant platt paket och är så smart konstruerad att den sätts samman utan verktyg och beslag. IKEA marknadsför faktiskt Ellan som en galen stol. Allt som inte behövs är borttaget och stolen är helt återvinningsbar. Dessutom passar den i ett platt paket. I IKEA-katalogens produktbeskrivning står det ordet ”träplastkomposit” med specifikationen träfibrer och propenplast. Så här hänger galenskapen ihop:

Resurssnål tillverkning
Gungstolen tillverkas av Nolato Alpha i ett kompositmaterial som består av 51 procent träspill och 49 procent plast. Tillverkningen är resursnål därför att mer än hälften av materialet är återvunnet. En annan intressant faktor är att kompositmaterialet väger mindre än ren plast med samma mekaniska egenskaper. Den lägre vikten ger mindre miljöbelastning och kostnader för transporterna.

  • Att skapa en komposit av plast och trä är inte unikt, konstaterar Henrik Enoksson som är teknisk chef på Nolato Alpha. Att extrudera detaljer där ytan inte har så stor betydelse är en ganska vanlig process, men att göra en hel stol där alla delar är synliga är en tillverkningsteknisk utmaning. IKEA har höga krav på ytornas struktur och användaren vill naturligtvis att stolen ska kännas bra för handen, ryggen och baken.
  • Vi formsprutar stolen, packar den i ett platt paket och levererar till IKEA över hela världen, säger Henrik. Det krävdes dock många testkörningar innan vi fick formsprutningsprocessen att flyta på ett önskvärt sätt. Numera klarar Nolato Alpha detta precis lika bra som för ”vanliga” plastmaterial.

Gungstolen yta har en speciell struktur och den kan lackeras för att uppnå de egenskaper som formgivaren vill ha. Skulle man inte också kunna använda återvunnen plast så att allt material i Ellan är återvunnet? Tekniskt är detta möjligt, men för närvarande är det tillgången på återvunnen plast med rätt sammansättning och kvalitet som begränsar.

En annan något mindre galen stol är IKEAS Ögla som funnits med i många år i sortimentet. Även den tillverkas av Nolato Alpha i samma träplastkompositmaterial som Ellan.

Artikeln publicerad i januari 2009