”När jag började tillverka möbler för snart tio år sedan blev jag nästan chockad av de starka lukterna som kom från lacker och limmer. Jag beslöt mig för att visa att det går att göra möbler på ett annat sätt – självklart med mycket höga krav vad det gäller design och kvalitet, men framförallt med stark inriktning på hållbar utveckling”, berättar Johan Berhin, som är designer och grundare av Green Furniture Concept.

from_video_johan_square

”Jag driver ett företag som har hållbarhet som grundidé och det känns härligt meningsfullt” säger Johan Berhin

”Jag driver ett företag som har hållbarhet som grundidé och det känns härligt meningsfullt. Hållbara produkter använder mindre energi, mindre material och har kortare transporter. Om vi använder bra naturmaterial åldras produkterna med värdighet och om vi utgår från spillmaterial kan möblerna och textilierna bli som livfulla individer – snyggare, coolare och billigare”.

Moderna möbelklassiker

Det hela började med stolen One C som under 2007 över en natt blev en möbelklassiker. Den tillverkas av böjträ och ”C” står för chair och ”One” för att materialet kommer från ett enda trästycke. För att kunna tillverka stolen utvecklade Johan Berhin ett samarbete med företaget AB Åberg och Söner i Lönsboda, som är specialister på tillverkning av formpressade fanérdetaljer.

oasen2

Från stolen One C har det uppstått en hel familj av bänkar som återfinns i offentlig miljö över hela världen. Exempelvis finns Nova C och Nova Senior på Oasen på Stockholms Centralstation.

Från stolen One C har det uppstått en hel familj av bänkar som återfinns i offentlig miljö över hela världen. Exempelvis finns Nova C och Nova Senior på Oasen på Stockholms Centralstation och andra varianter av stolen finns på flygplatser, universitet, hotell och köpcentra. Utöver bänkarna har bolaget utvecklat andra produkter, bland annat lampor.

”Ser man på våra möbler så är det nog många som upplever dem som skandinaviska. Det finns dock ett grundformspråk som har sitt ursprung i jugendstilen och det tidiga kontinentala Europa. Vad det gäller hållbar utveckling så tillämpar vi grönt tänkande i samtliga steg från idé till färdig produkt”, konstaterar Johan.

”Vi strävar efter att använda naturmaterial eller material som effektivt kan återanvändas. Vidare försöker vi begränsa användningen av kemikalier och ett exempel är att våra bänkar inte lackas utan behandlas med hårdvaxolja, något som både ger en levande yta och goda underhållsegenskaper. Vi tar också fram produktdeklarationer som tydligt visar möblernas sammansättning ungefär som en innehållsförteckning på livsmedel. För varje möbel som säljs planterar vi en ny möbelvirkesbjörk i närheten av produktionsanläggningarna i norra Skåne. Vi började med planteringarna 2008 och detta är ett sätt att säkerställa tillgången på råvaror i framtiden”.

”Ett exempel där vi tar socialt ansvar i leverantörskedjan är stolen T-shirt Chair. Den tillverkas av Yalla Trappan på Rosengård i Malmö, som är en verksamhet som arbetar med integration av invandrare i arbetslivet. Materialet till stolarnas klädsel består av överblivna möbeltextilier från Bogesunds Väveri”, fortsätter Johan.

Green Furniture Award

750_tshirt_chair

”Ett exempel där vi tar socialt ansvar i leverantörskedjan är stolen T-shirt Chair. Materialet till stolarnas klädsel består av överblivna möbeltextilier från Bogesunds Väveri.”

”Mitt mål är att utveckla och tillverka hållbar toppdesign och jag startade därför en global tävling för att hitta och lyfta fram de bästa koncepten. Green Furniture Award har blivit mycket omtalad och uppskattad och vår ambition är att hitta koncept som kan bli nya moderna klassiker. Två av vinnarna har redan blivit produkter i vårt sortiment, nämligen Leaf Lamp (2010) och T-shirt Chair (2011). Juryn är mycket kvalificerad och prisutdelningen äger rum på Möbelmässan i Milano”, avslutar Johan Berhin.

Artikeln publicerad i April 2015