Tretorn och Naturkompaniet lanserar en kollektion av regnkläder gjorda av återvunnet restmaterial som annars skulle förstörts. Under våren lanseras ännu en kollektion tillverkad av återvunna fiskenät som räddats ur havet.

För de flesta av oss är regnkläder något som man inte kan vara utan på fisketuren. Nu sluter företagen Tretorn och Naturkompaniet cirkeln och lanserar en kollektion av regnkläder som består av insamlade och återvunna fisknät.

The Left Over Project

Tretorn inkluderar cirkulär ekonomi i sin affärsmodell och The Left Over Project är ett exempel på detta. Projektet bedrivs tillsammans med Naturkompaniet och har resulterat i en regnklädeskollektion som består av 95 procent återvunnet material.

”Kollektionen innebär att vi skapar regnkläder med lägre ekologiskt fotavtryck utan att vi gör avkall på funktion, stil och design. Materialet består huvudsakligen av polyestermaterial med PU coating. Konceptet bygger på att vi återanvänder överblivna tyger, produktionsrester och restlager. Material som av andra textilföretag klassats som oanvändbara och som skulle förstöras. Tillsammans med Naturkompaniet köpte vi in sådant spillmaterial och gav det nytt liv i en limiterad kollektion med regnjackor. Namnet på kollektionen blev The Left Over Project”, berättar Joakim Appelqvist, som är VD för Tretorn. ”Regnjackornas färger styrs av det material som finns att tillgå och varje plagg är numrerat”.

”Designen bygger på smarta och praktiska lösningar i kombination med ett snyggt utseende. Huvan är exempelvis tredelad med en förstärkt front vilket ger en tydligare siluett och extra skydd mot regn och vind. Kragen är klädd med ett skönt innerfoder vid hakan för ökad komfort och en mikrofonhållare för att hålla undan telefonens headset undan regnet. De båda fickorna på framsidan är förhöjda och i vänster ficka finns en mindre ficka för telefonen med öppning för att koppla headsetet direkt till kragen. Den tvådelade dragkedjan är dold bakom dubbla skyddsklaffar. Alla sömmar är svetsade för att ge jackan en total vattentäthet”, fortsätter Joakim Appelqvist.

Rain Jacket From the Sea

Tretorn har utvecklat kollektioner av regnkläder som huvudsakligen består av återvunnet material – spill från textilfabriker, gamla fisknät och PET-flaskor. Bilden visar produkten ”A Gunwale Red Bay From The Sea” som är tillverkad från fisknät som flyter omkring som skräp i oceanerna. Foto: Tretorn.

”Under våren 2017 lanserar vi nästa limiterade kollektion. Det blir en regnparkas som har tillverkats av insamlade och återvunna fiskenät från haven. En avsikt är att minska antalet ”spöknät” som driver omkring som plastskräp i oceanerna. Kollektionen kallas ”Rainjacket From The Sea” och lanseras under våren 2017 hos Naturkompaniet”.

”Vi har som mål att bidra till hållbar utveckling och utöver att lansera limiterade kollektioner skapar vi nu en produktlinje som kallas Eco Essential. Här rör det sig om regnkläder som tillverkas från återvunna PET-flaskor och där ytskiktet består av vattentätt material (PU) som är helt fritt från PVC och fluorföreningar. Avsikten är att Eco Essentials på olika sätt ska bidra till att Tretorns hållbarhetsarbete utvecklas vidare och målet är att år 2020 ska hälften av kollektionerna av regnkläder tillhöra Eco Essentials. Vi arbetar bland annat med ökad återvinning av olika material, minskad användning av vissa kemiska ämnen och andra initiativ. För oss är hållbar utveckling ett sätt att utveckla Tretorns arv där kvalitet, funktion och stil är något som kännetecknar våra produkter. Vi ser produktlinjen Eco Essentials som ett arbete som aldrig tar slut. Det kommer ständigt att dyka upp nya utmaningar och lösningar inom hållbar utveckling. Arbetet är helt i linje med Tretorns grundläggande värderingar”, avslutar Joakim Appelqvist.

Artikeln publicerades i februari 2017.