Ett hotell kan betraktas som ett samhälle i samhället där du som gäst erbjuds många olika typer av service. Det innebär inte bara en bekväm säng utan också måltider, kultur, fester, nöjen, hälsoaktiviteter, upplevelser och mycket annat. Servicen innebär att naturresurser utnyttjas. Därför är frågor som rör vatten, kemiska produkter, energi och avfall viktiga för miljön likaväl som för verksamhetens ekonomi.

Scandic har idag sju miljöhotell i Norden.

Scandic har idag sju miljöhotell i Norden.

Systematiskt miljöarbete och Svanenmärkning

JanPeter Bergvist, som arbetar med hållbarhetsfrågor på Scandic, konstaterar att man under årens lopp genomfört många åtgärder för att minska miljöpåverkan.

– När våra hotell bytte till lågenergilampor och snålspolande toaletter minskade vattenförbrukningen med 14 procent och energianvändningen med 17 procent, säger han och tillägger att Scandic dessutom var den första hotellkedjan i världen som införde ett miljöanpassat system för schampo och tvål.

– Under de senaste 10 åren har det blivit 400 miljoner färre engångsförpackningar.

Hotellen har också minskat mängden rengöringsmedel och infört miljömärkta rengöringskemikalier, samt utrustning för rätt dosering. Genom ett enkelt sorteringssystem på hotellrummen har hotellen tillsamman med gästerna minskat mängden osorterat avfall med 67 procent.

Att miljömärka hotell är att ta ett helhetsgrepp om miljöarbetet och idag är 106 av Scandics 133 hotell Svanenmärkta. Viktiga områden är exempelvis energi- och vattenförbrukningen, samt användningen av kemiska produkter. Inköp av material och tjänster är också en betydelsefull komponent i miljöarbetet och Scandic har tagit fram en särskild leverantörsdeklaration. Där anges bland annat vilka kemiska produkter som inte får förekomma.

Miljömärkt frukost på Scandic Hotels.

På Scandic Hotels serveras miljömärkt frukost.

Miljömärkta frukostar och miljörum

Idag är över 11 procent av maten på frukostbufféerna KRAV-märkt och varje år använder Scandic 1 000 ton ekologiska livsmedel. År 2006 beslutade hotellkedjan att ta bort jätteräkorna från menyn på hotellen i Norden och Baltikum som en följd av Svenska Naturskyddsföreningens kampanj om miljöproblemen som orsakas av räkodlingarna.

Scandics första ”miljörum” introducerades 1995. Materialen i rummen är valda med tanke på miljön. Trä, ull, och bomull ersätter syntetiska material. För närvarande är cirka 16 000 rum klassade som miljörum, vilket motsvarar mer än två tredjedelar av hotellkedjans rum. Den naturliga fortsättningen på miljörummen var utvecklingen av ”miljöhotellet”. Det första uppfördes 1997 och idag har Scandic sju miljöhotell i Norden.

Artikeln är hämtad från skriften Miljönytta publicerad februari 2008.