Filtrerat kranvatten kräver inga transporter.

Filtrerat kranvatten kräver inga transporter.

Många stora idéer är faktiskt inte en unik idé, utan två idéer som kombineras på ett oväntat sätt. Det var två kunskaper som förenades i det som skulle bli FRESH. En svensk exportsuccé som serveras på toppkrogar runt om i världen.

Det ena väsentliga var kunskap om vattenrening. Det andra var kunskap om hur vatten måste smaka för att kräsna turister och restauranggäster ska vilja betala för det.

Man har länge kunna rena vatten och det finns många typer av filter som tar bort det mesta, men för att vatten ska smaka gott och vara nyttigt för oss behövs att en del salter och mineraler blir kvar.

Fresh har utvecklat en apparat som renar vanligt kranvatten från skadliga ämnen och bismaker, samtidigt som att viktiga ämnen för smak och hälsa finns kvar. Vattnet håller från början en bra temperatur (4-5°) och kan tappas upp med eller utan kolsyra.

Robert Hahmann, företagets grundare, säger: ”Kranvattnet har kanske varierande kvalitet runt om i världen, men det är så gott som alltid en fantastisk källa från vilken man kan förädla vattnet och göra det bättre än något flaskvatten.”

Robert Hahmann är VD och en av FRESH Nordaqs grundare

Robert Hahmann är VD och en av FRESH Nordaqs grundare

Det finns en gigantisk marknad för detta. I många delar av världen är kranvattnet direkt ohälsosamt att dricka och även där vattnet är drickbart har de ofta bismaker.

Den miljöförslitning som förknippas med långa transporter av vatten försvinner helt med FRESH system.

Den som serverar FRESH visar att man tänker på miljön, vilket naturligtvis tilltalar många kunder, besökare och gäster.

Personalen slipper hantering med tunga lyft av backar och lådor och ingenting kan gå sönder under transport eller förvaring, vilket minskar risken för kostnader förknippade med sjukfrånvaro och rehabilitering.

Krögaren Andrea Cagliesi på Glenfiddich Warehouse i Gamla Stan i Stockholm serverar FRESH vatten sedan 2008 och är mycket nöjd:

”Det är gamla rör här i Gamla Stan, kranvattnet är ok, men inte tillräckligt bra för att blanda i en god whisky. Responsen från gästerna har varit god och vi har inte lika mycket skrymmande flaskor som vi måste bära fram och tillbaka. ”

Artikeln publicerad i februari 2009