Frågor som rör miljö och socialt ansvar har blivit allt viktigare för textilindustrin. Vi ser för närvarande en intressant utveckling där företagen utvecklas från att vara en tygleverantör till att bidra som en positiv kraft i samhällsutvecklingen.

Framtidens textilier kommer att förbättra vår vardag och ge fördelar för miljön, skapa nya arbetstillfällen, samt bidra med innovativa produkter till sjukvården. Tyg som renar vatten med solljus som energikälla, kläder som mäter EKG, textilier som blir svala när det är varmt och stickade blodkärl är bara några exempel på smarta textilier.

Smart Textiles vid Textilhögskolan i Borås etablerades 2006 och med mer än 350 forsknings- och företagsprojekt har programmet blivit både en viktig motor i svensk textilindustri och en internationell aktör. Ett bra exempel på samarbetet mellan forskare och företag är utvecklingen av fluorkarbonfria vattenavstötande textilier. Här har företaget OrganoClick samarbetat med Smart Textiles och utvecklat produkten OrganoTex®.

Tygets gröna färg kommer från återvunna PET-flaskor, vilket sparar energi och vatten.

Tygets gröna färg kommer från återvunna PET-flaskor, vilket sparar energi och vatten.

Impregnering med risker

De flesta av de vattenavvisande textilier som finns på marknaden utnyttjar olika kemiska föreningar för att åstadkomma de önskade egenskaperna, dvs att vara avstötande för väta och smuts. Visst vill vi att skidjackan och andra funktionsplagg ska stå emot regn, snö och smuts, men med nuvarande teknologi är det framförallt fluorkarboner (perfluorerade ämnen; PFC) som ger den önskade effekten. Flera olika miljö- och hälsorisker kan tyvärr kopplas till fluorkarbonerna. Ämnena bryts långsamt ner och kan därför spridas i ekosystemen, de kan påverka fortplantningsförmågan och vissa av dem misstänks vara cancerframkallande. I Norge har en typ av fluorkarboner förbjudits och liknande reaktioner förväntas komma från myndigheter i andra länder.

Det är alltså hög tid för textilindustrin att utveckla alternativ till impregnering av kläder med fluorkarboner och andra kemikalier. Om några år kommer branschen antagligen vara fri från den typen av ämnen. De företag som är först ute med en mer miljöanpassad teknologi kommer säkert att få en bra konkurrenssituation.

”Vi har utvecklat en teknologi som kallas OrganoTex® och som bygger naturens egen kemi”, berättar Robin Grankvist, som är affärsområdeschef på OrganoClick. ”Genom att utnyttja växtbaserade katalysatorer kan vi binda unika vattenavstötande biopolymerer direkt till de textila fibrerna. I bomull binds biopolymeren till cellulosamolekyler, i polyester till estergrupper och i nylon till amidgrupper”.

”Katalysatorerna åstadkommer en tredimensionell yta som håller vattnet borta och samtidigt känns tyget mjukt och behagligt. Biopolymererna sitter stadigt fast på tygets yta med hjälp av kovalenta bindningar och de vatten- och smutsavvisande egenskaperna finns kvar efter många tvättar i tvättmaskinen”, fortsätter Robin.

”Behandlingsmetoden är fri från fluorkarboner och andra farliga kemikalier och de komponenter som tillsätts är biologiskt nedbrytbara. Eftersom majoriteten av alla textilier produceras i Asien är vi aktiva där för att kunna erbjuda globala klädvarumärken funktionstyger som gjorts vattenavvisande med grön kemi”, fortsätter Robin.

Grönt tyg från PET-flaskor

OrganoClick och den taiwanesiska textiltillverkaren Chang-Ho Fibre har nyligen inlett ett samarbete för att ta fram fluorkarbonfria, funktionella och vattenavvisande tyger till den asiatiska textilmarknaden – en stor marknad där många av globala klädmärkena tillverkas. Den första OrganoTex-behandlade väven som lanseras består av återvunnen polyester. Tyget har tillverkats av gröna PET-flaskor och det behåller den gröna färgen från flaskorna. OrganoTex® behöver därför inte färgas på nytt, vilket sparar betydande mängder vatten och energi.

”Det har varit viktigt för oss att hitta en lämplig samarbetspartner i Asien. Chang-Ho Fibre är den perfekta partnern för oss när vi lanserar OrganoTex®. Företagets ambition att driva arbetet framåt genom att utveckla nya tyger och miljöanpassade processer stämmer väl överens med vår vision”, konstaterar Robin Grankvist.

Sedan början av 2014 har behandlingen använts i tygproduktionen av Chang-Ho Fibre som nu har producerat mer än ett dussin vattenavvisande tyger. Tygerna kommer gemensamt att marknadsföras av OrganoClick och Chang-Ho Fibre med målsättningen att nå ut till producenter av kläder och skor i Europa, USA och Asien. Intresset för fluorkarbonfria tyger är stort hos ”outdoors-företag” som exempelvis Haglöfs, Klättermusen, Norröna, Houdini och Bergans.

Artikeln publicerades i juni 2014