bildtext?

Morgondagens lågenergilampor fungerar utan kvicksilver.

För att få fram en lågenergilampa som kan fungera utan kvicksilver har ryska forskare tillsammans med forskare från Chalmers utvecklat en så kallad fältemissionskatod, en kall katod där elektronflödet bildas. Fördelarna jämfört med de traditionella varma katoderna är att värmeförlusterna minskar. Varma katoder finns till exempel i en gammaldags TV där elektronerna strålar ut från en glödtråd vilket ger värme och förbrukar energi.

Bolaget LightLab Sweden AB utvecklar en miljöanpassad energisparlampa. Den bygger på en unik metod att framställa ljus helt utan användning av kvicksilver och andra miljöfarliga ämnen. Tekniken kallas fältemission och kan användas både för allmänbelysning hemma och i nya spännande tillämpningar.

Dagens lysrör och energisparlampor är beroende av kvicksilver för att fungera och bidrar därmed till att miljöfarliga ämnen sprids i naturen. I kyla fungerar energisparlamporna dåligt eller inte alls. De kan heller inte användas med dimmer. LightLabs lampa är inte beroende av temperaturen och ljuset kan dämpas. Alla har troligen också märkt att dagens energisparlampor avger ett kallt ljus, alltså åt det blå hållet som får människor att se grå ut i ansiktet. LightLabs lampa kan tillverkas med valfritt färgspektra.

Ännu återstår arbete innan lampan kan köpas i affären. Tekniken är mycket avancerad och forskarna filar idag på alla de ingående delarna, den porösa kolkatoden, lyspulvret på lampglasets insida och styrelektroniken.

LightLab jobbar med en teknik som kallas fältemission.

LightLab jobbar med en teknik som kallas fältemission.

Artikeln är hämtad från skriften Miljönytta publicerad februari 2008.