I allmänhet tänker vi inte på huden som ett av kroppens största organ, men den är faktiskt störst och utgör ungefär 16 procent av vår kroppsvikt. Huden har många funktioner och skyddar bland annat mot påverkan utifrån, exempelvis stötar, kemiska ämnen, mikroorganismer, ultraviolett strålning, värme och kyla.

Den är också viktig i kroppens temperaturreglering och i huden finns viktiga sinnesorgan för känseln. Huden har enastående förmåga att vårda sig själv och reparera skavanker, vilket är en grundläggande förutsättning för att vi ska kunna överleva i en tuff omvärld. Många av oss väljer att använda hudvårdsprodukter för att förstärka det naturliga skyddet och öka känslan av komfort och välbehag.

Hud- och skönhetsvårdprodukter som tillverkas av naturliga beståndsdelar har funnits i tusentals år. Recept har hittats i arkeologiska ämningar från Kina, Mellanöstern och Afrika och exempel på ingredienser var oxgalla och uppvispade strutsägg. Sedan dess har det hänt mycket och dagens produkter innehåller både naturliga och syntetiska ingredienser och erbjuder avancerade egenskaper.

En del människor känner dock tveksamhet mot produkternas innehåll av olika kemiska ämnen. Mer än häften av det du smörjer in dig med går in i kroppen och en hudlotion kan innehålla mer än tjugo olika kemiska ämnen.Det är bara att konstatera att intresset för miljö- och hälsoaspekter av tillverkningsmetoderna, hudprodukterna och förpackningarna har ökat. Det svenska företaget Estelle & Thild har därför satsat på ett helt igenom ekologiskt sortiment av hudvårdsprodukter för barn och vuxna.

Helhetssyn på kvalitet, hälsa och miljö

”För några år sedan när jag letade efter kroppsvård till min lilla dotter slog det mig att det inte fanns produkter som både erbjöd hög kvalitet och som var miljöanpassade”, berättar Pernilla Rönnberg, som är vd för Estelle & Thild. ”Efter att ha funderat mycket och talat med olika experter startade jag ett företag med helhetssyn på miljöanpassade produkter och förpackningar. Det var också viktigt att kunna visa att produkterna håller vad de lovar och vi valde därför att certifiera dem enligt en internationell miljöstandard”, fortsätter Pernilla. Det är både viktigt vad en ekologisk hudvårdsprodukt inte innehåller och vad den innehåller. Om vi börjar med vad som inte används av Estelle & Thild finner vi bland annat kemiska ämnen som parabener, mineralolja, laurysulfat, parfym, propylenglykol, syntetiska emulgeringsämnen och färgämnen.

Ämnesgrupper som förknippas med olika typer av hälso- och miljöpåverkan, exempelvis allergier, påverkan på hormonsystemet och svårnedbrytbara i miljön.Vad innehåller då produkterna som ger dem miljöfördelar? ”De ekologiska ingredienserna odlas utan användning av bekämpningsmedel och i våra produkter finns exempelvis Aloe Vera som anses som ett av naturens mest effektiva ämnen mot hudirritation och är en utmärkt fuktgivare”, konstaterar Pernilla Rönnberg. ”Andra ingredienser som ingår kommer från växter som apelsin, avokado, blåklint, blåbär, fikon, jojoba, kastanj, mandel och mycket annat. Självklart måste vi skydda produkterna mot mögelsvampar och mikroorganismer, men där använder vi endast antioxidanter och konserverande ämnen som är godkända för ekologiska produkter och i lägst möjliga koncentration”, säger Pernilla.

Certifiering via Ecocert

Det franska certifieringsorganet Ecocert Group var först i världen med att utveckla standarder och erbjuda certifiering av naturliga och organiska kosmetiska produkter. Ecocert är störst på kontroll av ekologiska produkter i Europa och USA. Standarderna för hudvårdsprodukter togs fram år 2003 och anger krav som rör:

  • Att vissa kemiska ämnen inte får ingå i hudvårdsprodukten.
  • Att förpackningarna ska vara biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara.
  • Hur stor andel av produkten som består av beståndsdelar som kommer från naturprodukter samt hur dessa har odlats.

I certifieringen ingår förutom granskning av innehåll och förpackning även aspekter som rör produktionen och de texter som beskriver produkten. Estelle & Thilds produkter uppfyller kraven i ”Ecocert Organic”, vilket innebär att minst 95 procent av växtingredienserna måste vara ekologiskt odlade och att minst 95 procent av det totala innehållet måste vara av naturligt ursprung. Slutligen måste minst 10 procent av hudvårdsprodukten (exklusive vatteninnehållet) innehålla ekologiska ingredienser. Ekologisk odling innebär bland annat att kemiska bekämpningsmedel inte får användas.

”Vi sätter kvaliteten högt hos våra produkter och i kombination med förhållandevis dyra produktionsmetoder och certifieringskostnader, blir våra produkter inte de billigaste på marknaden”, säger Pernilla Rönnberg. ”Vi är dock övertygade att kunderna uppskattar vårt miljöengagemang, de milda produkterna och designkonceptet. Det har blivit allt vanligare att stora varuhus- och apotekskedjor kontaktar oss och vill ha in de ekologiska hudvårdsprodukterna i sitt sortiment”, avslutar hon.

Artikeln publicerad i mars 2012