Den samiska visthusboden njallan är ett exempel där norrländsk kyla i århundraden använts för att hålla mat färsk. Samernas tradition att frysa in livsmedel för att förhindra att det angrips av mikroorganismer och åldras, samtidigt som näringsvärdet bevaras, har levt vidare och utvecklats. Frysning är idag en naturlig komponent i vår vardag.

Polarbröd

Polarbröd hålls färskt med en speciell metod.

Hällbakat kakbröd är en norrländsk specialitet som i Polarbröds bagerier gör resan från ugnsvärmen till infrysning på mindre än en halvtimme. Den polfärska metoden innebär att brödet fryses direkt efter bakningen. Därefter distribueras det fryst över hela Sverige och till andra länder. Polarbrödet ligger i fryslager i genomsnitt 15-18 dagar och datummärks först när det tinas upp i butikerna. Det behövs inga konserveringsmedel i brödet, vilket har fördelar för hälsan och miljön.

– Just för att vi inte använder konserveringsmedel kan brödet mögla efter en dryg vecka i rumstemperatur, precis som det bröd som vi bakar hemma. Det ser vi som ett sundhetstecken, säger Maria Göransson, dietist på Polarbröd.

Polarbröds tre bagerier är certifierade enligt BRC (British Retail Consortium), en standard för ökad produktsäkerhet och hygien. BRC ställer höga krav på företagens kvalitetssystem, på process och produktstyrning, anläggningar och medarbetare. Alla arbetsmoment och hur de ska utföras måste finnas dokumenterade. Samtliga Polarbröds bagerier uppfyller även kraven på miljöledningssystem som ställs enligt EMAS.

Artikeln är hämtad från skriften Miljönytta publicerad februari 2008.