fbpx

LIVSMEDEL

Våra livsmedel påverkar miljön både direkt och indirekt när de produceras och transporteras. Miljön berörs av aktiviteter i butikerna och genom avfallet som uppstår i konsumtionskedjan. Det händer mycket på miljöområdet även inom livsmedelsbranschen. Hur grödorna odlas, hur de förpackas, transporteras och hanteras har stor betydelse för livsmedlens miljöpåverkan.

Ekologiska varor och miljömärkning

Den ursprungliga metoden att förse oss människor med mat var ekologisk odling. Under historiens lopp har mycket av det ”ekologiska” försvunnit och ersatts av andra produktionsmetoder, en del med negativ påverkan på miljön. Konsumenternas intresse för ekologiska produkter har dock ökat stark och många livsmedelsproducenter och detaljister förändrar därför sina sortiment. ICA miljömärker produkter och butiker Försäljningen av ekologiska...

Läs mer

Naturligt sätt att bevara brödet färskt

Den samiska visthusboden njallan är ett exempel där norrländsk kyla i århundraden använts för att hålla mat färsk. Samernas tradition att frysa in livsmedel för att förhindra att det angrips av mikroorganismer och åldras, samtidigt som näringsvärdet bevaras, har levt vidare och utvecklats. Frysning är idag en naturlig komponent i vår vardag. Hällbakat kakbröd är en norrländsk specialitet som...

Läs mer

Satellitstyrda jordbruksmaskiner ger miljövinster

Automatisk mjölkning med hjälp av robotteknik introducerades i slutet av 1990-talet och finns nu hos knappt fyra procent av Sveriges mjölkproducenter. Korna går lösa och traskar till roboten för att bli mjölkade. Samtidigt blir de utfodrade. Teknikutvecklingen inom lantbruket går snabbt även inom andra områden. Satellitstyrda jordbruksmaskiner tillhör exempelvis det senaste när det gäller växtodling. Traktorn eller skördetröskan styrs...

Läs mer

Lunchmackan i återvinningsförpackning

I England är en trekantssandwich en klassisk lunchrätt. Kunden i livsmedelsdisken vill kunna se hur mackan ser ut och förpackningen måste uppfylla livsmedelshygieniska krav. Under många år har därför smörgåsarna paketerats i plastförpackningar. Men inte nu längre. Marks & Spencer, har i samarbete med Sheffield Hallam University och tryckeriet Nampack tagit fram en återvinningsbar sandwichförpackning. Förpackningen är baserad på...

Läs mer

Hållbara förpackningsmaterial

Engångsartiklar och förpackningar används överallt i samhället. Vi förväntar oss att de ska vara hållbara och skydda andra produkter, exempelvis mat. De vanliga plast- och pappersmaterialen har många fördelar, men de står för en stor del av allt avfall vi slänger. Företaget Ecolean har utvecklat ekologiskt hållbara förpackningar för livsmedel. Företaget ersätter så mycket som möjligt av den ursprungliga...

Läs mer

Vår miljö behöver innovationer. Vi samlar exempel på produkter som gör miljönytta när de används samt nyheter om vad svenska företag, idéer och tillväxt gör för att minska miljöpåverkan.

Jobbar ditt företag med miljöförbättring eller känner du till något annat företag som skulle vara intressant att läsa om här?

Nominera miljöförbättrare »