På årets Nobelfest bars en galaklänning helt och hållet tillverkad av svenskt papper, som spunnits och stickats till tyg med en ny, innovativ produktionsteknik.

Klänningen bars av marskalken Andrea Montano Montes. Foto: Nordic Paper.

”Nordic Paper har som ett av flera svenska företag deltagit i ett treårigt projekt för att utveckla tyg från svenskt papper. För oss är detta att tänka utanför boxen för vem som är vår kund och vad vårt papper kan användas till”, säger C-G Salomonsson, chef för teknisk kundtjänst på Nordic Paper.

Tyget är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Fabric Forest, Ahlstrom-Munksjö, Sjuhäradsbygdens Färgeri AB, Nordic-Paper, Textilhögskolan i Borås och SmartTextiles.

”Vårt mål var att skapa ett hållbart och miljövänligare tyg som skulle kunna användas inom textil-, heminrednings- och modeindustrin”, säger Urban Olsson, vd för Svenskt Konstsilke AB där Fabric Forest ingår.

Sedan tidigare kan träfiber även göras till tyg i form av viskos och lyocell, där cellulosan (ofta från bambu, tall, gran eller eukalyptus) omvandlas i en relativt kemikalieintensiv process. Det skånska företaget TreeToTextile, delägt och finansierat av H&M och Ikea, utvecklar också en helt ny och miljövänligare textilfiberprocess för cellulosa.