Den första av organisationen Ocean Cleanups plastinsamlare har sjösatts i San Franciscobukten. Nu bogseras det till avfallsbältet ”Great Pacific garbage patch” av A.P. Moller – Maersk.

“Det är mycket givande att se att våra marina förmågor kan användas på helt nya områden, och bidra till att lösa den viktiga frågan om plast i haven”, säger Steen S. Karstensen, vd för Maersk Supply Service.

Målet för Ocean Cleanup-projektet är att samla in flytande plastavfall innan det bryts isär till mikroplaster. Mycket av plasten i haven förs ihop av strömmar till flytande avfallsbälten, och The Great Pacific garbage patch, med uppskattningsvis 80 000 ton plast, är störst.

“Vi räknar med att kunna reducera den till hälften på fem års sikt, när vi fått hela systemet på plats”, säger projektets grundare Boyan Slat.

Insamlaren, som ska ringa in avfallet så att det kan plockas upp, består av en 600 meter lång U-formad, flytande bom med en kjol som går ned under ytan. Den ska följas av 60 ytterligare under de närmaste två åren.