Ett nytt forskningsprojekt anpassar paketutkörningsrobotar till kläder och mode. Syftet är att underlätta cirkulära flöden.

”Det handlar om att minska korta bilresor hit och dit i bytesprocesser som bara tar tid, skapar stress och generar avgaser”, säger Jonas Larsson, projektledare för HUGO.

En fjärdedel av den textila värdekedjans koldioxidutsläpp kommer från sista transportsteget – när kunder kör till  butiker och utlämningsställen för att hämta varor, eller tillbaka för att returnera dem. Nya cirkulära affärsmodeller för delning, återbruk och uthyrning får samma utsläppsproblem när kläderna byter hand.

HUGO vill lösa det med små obemannade, självkörande elfordon, som kör ut paket i lastutrymmen med kodlås, och hämtar tillbaka varureturer till postkontoren. De ska också kunna sköta utbyten av plagg användare emellan.

”Transporten av plagg mellan olika parter är en central aspekt av cirkulärt mode. Autonoma paketutkörningsrobotar kan bli ett hållbart alternativ för smidiga utbyten”, skriver systemutvecklaren HUGO delivery, som samarbetar med Textilhögskolan i Borås, Sport lala, Ericsson och Something Borrowed i projektet. Man hoppas testa en färdig prototyp med en affärspartner om ungefär ett år.