Nu finns en fullstor prototyp av en kapsel för hyperloop – ett tänkt nytt transportsätt där supersnabba, magnetaccelererade tåg ska färdas i rör med lågt lufttryck. Farkosten är gjord av en ny komposit.

”Det årslånga konstruktionsprojektet har involverat den mest framstående expertisen inom design, ingenjörskonst och högteknologisk materialutveckling”, berättar Dirk Ahlborn, vd på HTT (Hyperloop Transportation Technologies).

Kapseln Quintero One är 32 meter lång och ska rymma upp till 40 passagerare. Den är byggd av ett specialutvecklat kompositmaterial med kolfiber och inbäddade sensorer, som enligt företaget är åtta gånger starkare än stål och tio gånger starkare än aluminium. Företaget planerar att använda det även till rören som kapseln ska glida i.

”Idag har vi avtäckt en ny sorts farkost med rekordhög andel komposit i materialet, som gör hyperloopkapseln till det kanske säkraste transportmedlet i världen”, säger Rafael Contreras från tillverkaren Airtificial. Bibop Gresta, ordförande i HTT, fyller i:

”2019 kommer den här kapseln att vara färdig att ta emot passagerare.”

Transportsystemet lanserades som idé av entreprenören Elon Musk och utvecklas av flera konkurrerande aktörer.