Jeans är det näst mest sålda plagget i världen efter t-shirten. De senaste åren har ny teknik som minskar vattenåtgången vid jeanstillverkning fått allt större genomslag.

Att tillverka ett par jeans kan kräva tusentals liter vatten. Bomullsodlingen, färgningen och tvättningen av tyget  är särskilt krävande steg. Vattenåtgången och kemikalieanvändningen kan dock minskas avsevärt med ny teknik för tvätt, slitning och beredning.

”E-flow-teknologin suger in luft i systemet och bildar nanobubblor av den. De använder mycket lite vatten och ämnen som inte skadar miljön”, säger Fabien Liautard, vd på Jeanologia, till lokala The Independent vid Bangladesh Denim Expo. Landet är världens näst största klädexportör.

Spanska Jeanologias process använder laser, ozon och nanobubblor av luft istället för kemisk slitning och vattentvätt. Företagets teknik används till mer än en tredjedel av de fem miljarder par jeans som tillverkas i världen varje år. Idag används laserteknologi i en fjärdedel av den globala jeansproduktionen, och inom två år beräknas andelen öka till hälften.

”Tidigare behövdes det 1 800 – 1 900 liter vatten för att tvätta 100 kg denimtyger, men med den nya tekniken behövs bara 30-35 liter”, säger Jordi Juani, Jeanologias Asienchef.