Forskare vid den tekniska högskolan ETH Zürich har uppfört en storskalig betongkonstruktion med hjälp av en stickad gjutform.

Den fem ton tunga krökta strukturen uppfördes för en utställning i Mexico City. Formen togs fram som ett digitalt mönster som på 36 timmar stickades till fyra remsor med en vanlig industriell stickmaskin. Textilen, som bara väger 25 kg, hängdes sedan upp med linor i ett ramverk och spändes ut med ballonger innan betongen lades på.

“Hela processen tog bara fem veckor – mycket kortare tid än med traditionell teknik”, säger projektledaren Matthias Rippmann.

Tekniken med stickad textil gör komplexa arkitektoniska former lättare att konstruera. Den sparar också material och arbetskostnader och minskar avfall.

“En viktig fördel med stickning är att man inte behöver sätta ihop olika delar för att skapa den tredimensionella formen. Med rätt stickmönster kan vi göra flexibla formsättningar för alla typer av skalstrukturer, fickor och kanaler med bara en knapptryckning”, förklarar Mariana Popescu, som utvecklat teknologin.