Bara en bråkdel av den ökande textilproduktionen har hittills kunnat återvinnas. Men i företaget Re:newcells process omvandlas återvunnet textilspill och gamla kläder till ny viskosmassa av hög kvalitet.

”Modehusen vill ha hållbara material. Vår produkt är väldigt lik viskos och kan användas på samma sätt. Men vi cirkulerar klädfibrerna flera gånger och skapar en produkt av lika hög eller bättre kvalitet”, säger Mattias Jonsson, vd för Re:newcell.

Företaget har lyckats tillverka den första helt återvunna och nedbrytbara textilråvaran av tillräckligt hög kvalitet, och tillverkar nu massa i en anläggning i Kristinehamn, med kapacitet att producera 7000 ton per år. Processen påminner om pappersmassaindustrins – men med uppklippt textilspill som råvara. Massan levereras till klädtillverkare och spinns till fibrer.

”Sverige ska bli världsledande inom hållbar textil, och det Re:newcell bygger upp i Kristinehamn hjälper oss nå det målet”, säger miljöminister Karolina Skog som nyligen besökt fabriken.

Nästa steg är att skala upp produktionen – och i början av 2019 ska kläder av de återvunna fibrerna finnas i butik.