Bränslecellsladdaren är stor som en mobiltelefon.

Bränslecellsladdaren är stor som en mobiltelefon.

Flera viktiga steg har skett i utvecklingen av kommunikation som inte kräver sladdar och trådar. Den analoga telefonen har exempelvis bytts mot en digital. Tillgången ökar också till trådlösa nätverk som gör att du kan nå Internet utan sladd. Blåtandstekniken är ett ytterligare exempel på den ”trådlösa revolutionen” där elektronisk utrustning kan kommunicera med andra enheter, såsom hörlurar.

När batteriet i den bärbara datorn, mobilen eller mp3-spelaren lagt av, är det vanligtvis bara att försöka hitta laddaren, koppla upp den till elnätet och vänta några timmar medan utrustningen laddas. Nu slipper vi det. Stockholmsföretaget MyFC har tagit bort elsladden och låter en bränslecellsladdare ladda upp batterierna många gånger innan den själv behöver laddas upp.

Bränslecellsladdaren, som är stor som en mobiltelefon, kan drivas av natriumborhydrid, ett ämne som bildar vätgas när den reagerar med vatten. Den förväntas kosta under tio kronor att tillverka och tekniken är miljöanpassad. Den enda restprodukten från bränslecellen är vatten. MyFC:s bränslecell är plan till sin form, vilket har flera fördelar. Bland annat behöver den bara tillgång till bränsle eftersom kontaktytan med omgivningen är stor. Luft som behövs för reaktionen kan därför tas upp automatiskt.

Företaget har tagit fram en prototyp som har en effekt på 2 W och en energimängd på 30 Wh. Detta motsvarar för närvarande cirka 10 fulla laddningar av en mobiltelefon, men kapaciteten kommer att öka. Mobil- dator- och batteritillverkare visar intresse för bränslecellsladdaren som kan designas och anpassas till olika produkter och varumärken.

Artikeln är hämtad från skriften Miljönytta publicerad februari 2008.